Mędzelowski, Tadeusz2017-02-012017-02-012012Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany. 2012, nr 0 [Egzemplarz promocyjny], s. 14http://hdl.handle.net/11199/9583Dawne wigilijne potrawy uwzględniały wszystkie płody rolne i leśne z całego roku. Z lasu pochodziły grzyby, orzechy i miód. Z pola kasze, rośliny oleiste, zboża, jeżyny, owoce, a z rzek, jezior i stawów ryby. Nabiał w dawnych czasach nie był traktowany przez Kościół jako potrawy postne. Każdy region miał swoje potrawy wigilijne. W okolicach Rzepiennika Strzyżewskiego wieczerza wigilijna zwana „obiadem wigilijnym” składała się z „wszystkiego co się rodzi w polu”. Autor przedstawia w artykule „jadłospisy” wigilijnych potraw z różnych regionów Polski.plopen accesswieczerza wigilijnapotrawy wigilijnestół wigilijnyJadłospis potraw wigilijnych : zwyczaje i obyczajearticle