Źródła sukcesu wyborczego w wyborach samorządowych w 2010 r. w Szczawnicy - Baziak, Ryszard (My University, 2012)
W pracy autor starał się wyjaśnić przyczyny spektakularnego zwycięstwa wyborczego Burmistrza Szczawnicy Grzegorza Niezgody oraz ludzi z nim kojarzonych w wyborach samorządowych w 2006 i 2010 roku. Burmistrz Niezgoda, który w 2006 roku wygrał wybory różnicą zaledwie 41 głosów, po czterech latach rządów pokonał tego samego kontrkandydata, lecz już stosunkiem 87% do 13%. Najważniejszy wpływ na wynik wyborów samorządowych w Szczawnicy w 2010 r. miał niewątpliwie fakt, że cztery lata wcześniej do władzy w mieście zostali wybrani ludzie, którzy później potrafili świetnie ze sobą współpracować przez całą kadencję. Wiele czynników było powodem olbrzymiego sukcesu Burmistrza i jego współpracowników w wyborach samorządowych. Stało się tak głównie dzięki doskonałej współpracy rządzących, możliwościom, które pojawiły się po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, wielkim inwestycjom realizowanym na terenie miasta, osobie pana Jana Golby, dużo lepiej zorganizowanej kampanii wyborczej, a także oczywiście dzięki osobie samego Burmistrza pana Grzegorza Niezgody i jego działaniom w ciągu czterech lat.
The sources of electoral success in the local elections in 2010 in the Szczawnica Community
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; wybory samorządowe; Szczawnica