Wybrane narzędzia optymalizacji obciążeń podatkowych na przykładzie Firmy Budowlanej "X" - Kotelnicka, Kinga (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest analiza form opodatkowania możliwych do zastosowania w prywatnej firmie budowlanej i ocena zasadności zmiany stosowanej formy podatkowej na inną, jaka została dokonana przez właściciela. Właściciel, który od początku funkcjonowania działalności opodatkowywał swoje przychody zryczałtowanym podatkiem w wysokości 5,5%, w 2009 roku podjął decyzję przejścia na zasady ogólne wybierając progresywną skalę podatkową, jako formę rozliczania się z organem podatkowym. Celem pracy jest również podkreślenie umiejętności wykorzystania narzędzi dostarczanych przez system podatkowy dla zmniejszenia wymiaru podatku dochodowego. W pracy postawiono hipotezę, że zmiana formy opodatkowania na zasady ogólne i progresywną skalę podatkową jest dla podatnika korzystna oraz, że fakt korzystania z ulg podatkowych wpływa znacząco na obniżenie zobowiązań podatkowych. Realizację celów pracy i weryfikację hipotezy przeprowadzono na podstawie analizy wybranych form opodatkowania na podstawie danych udostępnionych przez Firmę X za lata 2008 - 2009. Praca została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy rozdział przedstawia podstawowe pojęcia związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa. Prezentuje istniejące definicje działalności gospodarczej oraz wybrane formy organizacyjno-prawne jej prowadzenia poczynając od najprostszych, jakimi są jednoosobowa działalność gospodarcza i spółka cywilna, poprzez spółki prawa handlowego, a kończąc na spółkach kapitałowych wymagających wniesienia określonego kapitału. Opisano również czynności niezbędne do uruchomienia działalności, a w ostatnim podrozdziale przedstawiono zagadnienia związane z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw (MSP). W drugim rozdziale skupiono uwagę na ogólnej charakterystyce polskiego systemu podatkowego. W trzecim rozdziale ukazano charakterystykę Firmy X na tle wyników branży budowlanej w jakiej działa. Zaprezentowano w nim zestawienia i tabele związane z działalnością budowlaną prowadzoną przez Firmę obrazujące jej sytuację finansową i majątkową na przestrzeni lat 2008-2009. Rozdział czwarty obejmuje analizę przeprowadzoną na podstawie danych Firmy X dotyczącą porównania wysokości obciążenia podatkowego dla poszczególnych form opodatkowania, jakimi są zryczałtowany podatek od przychodów ewidencjonowanych i zasady ogólne. Podsumowując należy stwierdzić, że prowadzenie działalności gospodarczej polega nie tylko na dążeniu do minimalizacji kosztów, ale również na zmniejszaniu sum zobowiązań podatkowych. Zmniejszenie płaconych podatków jest możliwe dzięki wykorzystaniu mechanizmów i narzędzi dostępnych w polskim systemie podatkowym, przez co w sposób rozsądny i zgodny z prawem oszczędza się pieniądze. Uzyskane w ten sposób oszczędności można przekazać na finansowanie inwestycji rozwojowych firmy.
Selected tax optimization tools based on the Building Company "X"
Keywords: formy opodatkowania; system podatkowy; firma (przedsiębiorstwo); działalność gospodarcza; podatek dochodowy; firma budowlana