Transakcje wewnątrzwspólnotowe jako nowy rodzaj rozliczeń w świetle ustawy o podatku od towarów i usług po wejściu Polski do UE - analiza zmian na podstawie firmy LIGWAN - Kmak, Renata (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy było ukazanie na przykładzie firmy LIGWAN korzystnych zmian w obrocie handlowym z zagranicą, wynikających z przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Oznacza to, iż po zniesieniu granic celno - podatkowych z krajami członkowskimi Unii Europejskiej znacznie zwiększyły się możliwości handlowe firmy, a co za tym idzie wzrost przychodów i rozwój firmy. Podatek od towarów i usług, jest fundamentalnym podatkiem pośrednim. Prawie każdy podmiot prowadzący działalność gospodarczą lub jakąkolwiek formę zarobkową jest zobowiązany do przestrzegania przepisów podatkowych zawartych w Ustawie o podatku od towarów i usług. Przystąpienie Polski w dniu 1 maja 2004 r. do Unii Europejskiej w oparciu o Traktat Akcesyjny z dnia 16 kwietnia 2003 r. w sferze podatkowej, przyczyniło się do wielu zmian w zakresie podatków pośrednich. Nowe uregulowania tego podatku są elementem przekształcenia polskiego porządku prawnego w celu jego dostosowania do Prawa wspólnotowego, stanowiącego system norm obowiązujących we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej. W odniesieniu do obrotu towarowego wewnątrz Unii Europejskiej pojęcia „import” i „eksport” zostały zmienione na wewnątrzwspólnotowe nabycie i wewnątrzwspólnotową dostawę. Praca magisterska została oparta na przykładzie firmy LIGWAN, która jak inne polskie przedsiębiorstwa rozpoczęła dokonywanie transakcji w ramach Wspólnoty między podatnikami VAT z różnych krajów członkowskich. W pracy przeanalizowano wpływ zmian związanych z wejściem Polski do Unii Europejskiej, które korzystnie odzwierciedlają się na przykładzie firmy. Przez kolejne lata widać tendencję wzrostową firmy, na co bezpośredni wpływ miało wejście na rynki europejskie.
Transactions inside the EU as a new kind of settlement in the light of the Good and Service Tax Act after Polish accession to the EU - an analysis of changes based on LIGWAN
Keywords: transakcje międzynarodowe; podatek od wartości dodanej (VAT); system podatkowy; eksport; import; obrót towarowy; Polska; Unia Europejska; prawo podatkowe