Zarządzanie zasobami ludzkimi za pomocą programów komputerowych na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej - Kilian, Piotr (My University, 2009)
Celem pracy jest ukazanie sposobu zarządzania zasobami ludzkimi za pomocą programów komputerowych wykorzystywanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej. Kluczową rolę w podnoszeniu jakości usług świadczonych na rzecz osób bezrobotnych, odgrywa elektroniczny przepływ informacji niezwykle pomocny we wczesnej identyfikacji potrzeb klientów Urzędu Pracy. Automatyzacja obsługi klienta, gromadzenie, przetwarzanie danych, badanie efektywności świadczonych usług dostarcza niezbędnych informacji do kontroli poprawy obiegu informacji wewnętrznych urzędu, a tym samym ma istotny wpływ na ZZL. Niniejsza praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcony jest funkcjonowaniu Urzędów Pracy. Przedstawia on nie tylko rynek pracy i bezrobocie w Polsce ale również zadania i zasady działania Urzędów Pracy. Drugi rozdział zawiera informacje dotyczące systemów informatycznych wspomagających działanie Urzędów Pracy. Poruszona problematyka zmierza do ukazania nowoczesnych metod zarządzania zasobami ludzkimi. Zasoby informatyczne, będące w posiadaniu Powiatowego Urzędu Pracy, pozwalają na sprawne monitorowanie rynku pracy. Rozdział trzeci przedstawia charakterystykę lokalnego rynku pracy powiatu dąbrowskiego w latach 2006 – 2008. Rozdział czwarty opisuje systemy informatyczne wykorzystywane przez powiatowy urząd pracy, jako niezbędny element wspomagający realizację jego zadań. Prawidłowa realizacja zadań urzędu wymaga sprawnie działających systemów bazodanowych, które wspomagają pracę urzędników oraz pełnią funkcję kontrolną nad systematycznym badaniem przebiegu realizacji poszczególnych zadań. Piąty, a zarazem ostatni rozdział traktuje o roli informacji i informatyki w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. Z treści niniejszego rozdziału wynika, że sprawnie działający system zarządzania wymaga sprawnie działających systemów informacyjnych, które są wspomagane przez systemy komputerowe. Do napisania niniejszej pracy wykorzystano dokumenty i informacje będące w posiadaniu Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej, a także z literaturę fachową. Dogłębna analiza zgromadzonych materiałów posłużyła mi do zaprezentowania otrzymanych wniosków.
Human resources management by means of computer programs as exemplified by Employment Agency in Dąbrowa Tarnowska
Keywords: obsługa klienta; nowoczesne metody zarządzania zasobami ludzkimi; informatyczne systemy zarządzania; urzędy pracy