Aspiracje uczniów szkoły ponadgimnazjalnej - Dębska, Urszula (My University, 2014)
Jednym z ważniejszych warunków udanego planowania, a następnie realizowania zamierzeń w sferze kultury i oświaty oraz w sferze gospodarki narodowej jest znajomość różnych aspiracji młodzieży - głównie aspiracji edukacyjnych, zawodowych i rodzinnych. Prezentowana praca rozpatruje aspiracje życiowe młodzieży uczniów rozpoczynających i kończących szkołę ponadgimnazjalną na przykładzie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. ks. prof. Józefa Tischnera w Starym Sączu i składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale omówiono kwestie teoretyczne dotyczące wyjaśnienia problematyki aspiracji takie jak: pojęcie, uwarunkowania, strukturę oraz rodzaje i dynamikę aspiracji. Rozdział drugi porusza zagadnienia metodologiczne prowadzonej pracy badawczej. W rozdziale tym określono przedmiot i cel prowadzonych badań oraz problemy badawcze. W dalszej części zawarto przegląd metod i technik badawczych aspiracji w oparciu o literaturę naukową, charakterystykę terenu badań oraz badanej populacji. Trzeci rozdział zawiera analizę wyników przeprowadzonych badań nad aspiracjami uczniów rozpoczynających i kończących szkołę ponadgimnazjalną. Zostały przedstawione różnice i podobieństwa odnośnie aspiracji zawodowych i edukacyjnych a także osobistych. Dalej opisano poziom samooceny badanych uczniów, stopień presji osób trzecich na podejmowane przez nich decyzje oraz stanowisko do wartości materialnych.

One of the most important elements of proper planning followed by executing the plans in culture, education and national economy is knowledge of various aspirations of the youth, mainly educational, career and private life ones. The paper presents aspirations of students in a first and last grade of a high school on the example of the Rev. Prof. Józef Tischner High School Complex in Stary Sącz. The first chapter of the paper presents theoretical issues: definitions of aspirations, as well as their conditions, structure, types and dynamics. The second part is devoted to methodology. In this chapter the subject, aim and research problems are discussed. Next, a review of methods based on scientific literature and profile of a research group is presented. The analysis of the research results is presented in the third chapter. The paper shows differences and similarities concerning educational, career and personal aspirations between pupils who start and end their high school education. Next, the level of self-assessment, the influence of third parties and views on tangible benefits are described.
Aspirations of students of a high school
Keywords: młodzież; aspiracje zawodowe; aspiracje życiowe; aspiracje oświatowe; szkoły ponadgimnazjalne; aspiracje; young people; career aspirations; life aspirations; educational aspirations; high school; aspirations