Obligacje zamienne - Olejniczak, Arkadiusz (My University, 2005)
Celem pracy jest przybliżenie problematyki obligacji zamiennych. Praca ma na celu dokładne omówienie tych instrumentów finansowych w miarę prosty i rzeczowy sposób. Rozdział pierwszy przedstawia ogólną charakterystykę obligacji zamiennych. Możemy tu dowiedzieć się co to są obligacje zamienne, jak działają, jakie są przesłanki emisji oraz inwestycji czy też poznać genezę i historię tych instrumentów. Kolejny rozdział zawiera omówienie kluczowych parametrów obligacji zamiennej. Rozdział trzeci jest przeglądem najbardziej popularnych rodzajów obligacji zamiennych zaczynając od tych najbardziej zbliżonych do długu, a kończąc na tych które mają cechy kapitału własnego. Ponadto zostały omówione inne ciekawsze modyfikacje tychże instrumentów. Rozdział czwarty przedstawia zarówno zalety jak i wady emisji czy też inwestycji w obligacje zamienne. Zostały tu omówione szanse i zagrożenia jakie niosą obligacje zamienne od strony emitenta jak i od strony inwestora. Rozdział piąty poświęcony jest analizie wrażliwości. Analiza wrażliwości pozwala zrozumieć jaki wpływ mają na zachowanie ceny obligacji zamiennych takie parametry jak cena akcji, zmienność ceny akcji, stopa procentowa oraz upływ czasu. W ostatnim rozdziale została dokonana wycena teoretycznej obligacji zamiennej XYZ. Wycena przeprowadzona jest na dwa sposoby: za pomocą modelu Black’a-Scholes’a oraz przy użyciu drzew binarnych.
Keywords: obligacje zamienne; rynek obligacji; wycena obligacji; instrumenty finansowe