Organizacja i finansowanie działalności sektora kultury w Polsce na przykładzie Domu Kultury w Tuchowie - Kalewska, Elżbieta (My University, 2009)
Niniejsza praca zgodnie z jej tytułem ma na celu przybliżenie problematyki związanej z funkcjonowaniem sektora kultury w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem aspektów organizacyjno-finansowych. Zasady prowadzenia działalności kulturalnej są bowiem dość złożone. Skomplikowany jest problem generowania przychodów oraz możliwość wypracowania zysku w trakcie prowadzenia działalności. Nie wszystkie sfery kultury pozwalają na samofinansowanie się w tej dziedzinie. Należy zatem skupić się na możliwości wykorzystania środków pochodzących z funduszy strukturalnych i europejskich mających na celu wsparcie materialne kultury i sztuki w naszym kraju. Proces finansowania odbywa się na wielu płaszczyznach, w których zaangażowane są takie podmioty jak: Ministerstwo Kultury, jednostki samorządu terytorialnego, instytucje prywatne i organizacje pozarządowe. Działalność kulturalna organizowana jest poprzez tworzenie państwowych instytucji kultury, dla których prowadzenie takiej działalności jest podstawowym celem statutowym. Wszystkie jednostki samorządu terytorialnego mogą otrzymywać dotacje od Państwa na zadania objęte mecenatem w dziedzinie kultury, mogą także być dofinansowane ze środków unijnych na realizacje własnych projektów. Jako obiekt badań empirycznych wybrano Dom Kultury w Tuchowie. Instytucja ta samodzielnie gospodaruje częścią powierzonego mienia, prowadzi gospodarkę w ramach posiadanych środków. Kieruje się przy tym głównie zasadą efektywności ich wykorzystania. Opisując działalność Domu Kultury w Tuchowie korzystano z publikacji prasowych, biuletynów, folderów oraz lokalnej gazety Tuchowskie Wieści. Pomocne okazały się również spotkania z dyrektorem Domu Kultury w Tuchowie, prowadzone w formie wywiadu.
Organization and financing of an activity of the culture sector in Poland based on an example of the Dom Kultury of Tuchow
Keywords: finansowanie kultury; budżet gminy