Perspektywy rozwoju centrów logistycznych w Polsce - Fladrowska Agnieszka (My University, 2006)
Od czasu akcesji Polski do Unii Europejskiej w maju 2004 roku byliśmy świadkami znaczącego wzrostu zainteresowania rynkiem usług logistycznych i magazynowych w naszym kraju i w całej Europie Środkowej. Sytuacja ta była spowodowana zniesieniem barier dla dystrybucji przez granice, rosnącym zainteresowaniem Polską z powodu jej niskich kosztów produkcji i montażu oraz ogólną poprawą polskiej ekonomii. Wzrost tego sektora polskiego rynku jest powstrzymywany tylko przez polską infrastrukturę drogową, która jest obecnie w bardzo słabym stanie. Ta przeszkoda nie powstrzymuje jednak inwestorów, którzy pokładają swoje środki w realizację projektów centrów logistycznych. Czy słusznie lokują oni swoje pieniądze w powierzchnie magazynowe? Jakie są przyczyny inwestycji w centra logistyczne? Czy są one potrzebne w naszym kraju? W jakich obszarach mogą przynieść nam korzyści? Jakie są perspektywy rozwoju centrów logistycznych w Polsce? Na te pytania odpowiada autorka w niniejszej pracy. Opisano cele powstawania centrów logistycznych w naszym kraju, przeanalizowano obecne realizacje takich projektów oraz przedstawiono możliwości finansowania inwestycji. Dokonano analizy rynku usług logistycznych w Polsce w celu udowodnienia hipotezy, że Polska jest doskonałym terenem na lokalizację centrów logistycznych, a nawet może stać się pod tym względem liderem wśród krajów europejskich.
Freight villages development perspectives in Poland
Keywords: logistyka; centrum dystrybucyjne; centrum logistyczne; rynek usług magazynowych; pozyskiwanie inwestorów w centrach logistycznych; inwestor; rynek usług logistycznych