Perspektywy i możliwości wykorzystania walorów turystycznych w gminie Chełmiec - Firlej, Kazimierz (My University, 2011)
Niniejsza praca napisana jest pod kątem monograficzno-badawczym. Zakres pracy obejmuje przedstawienie gminy Chełmiec jako podstawowej jednostki samorządowej, charakterystyki walorów turystycznych na terenie gminy oraz perspektywy rozwoju funkcji pro turystycznej. Przewodnim celem niniejszej pracy było zbadanie i określenie możliwości rozwoju funkcji turystycznej na terenie gminy Chełmiec. Hipoteza badawcza zakłada, że gmina Chełmiec posiada znaczny, niewykorzystany potencjał rozwoju turystyki, oparty w szczególności na walorach środowiska naturalnego (przyrodnicze, krajobrazowe) oraz antropogenicznych (kulturowych). W opracowaniu pracy magisterskiej cenne okazały się artykuły Zbigniewa Beiersdorfa i Bogusława Krasnowolskiego, zawarte w pierwszym tomie „Dzieje miasta Nowego Sącza”, którego redaktorem jest Feliks Kiryk. Niewymierny wkład w napisanie niniejszej pracy miały informacje i wskazówki udzielone przez pracowników Urzędu Gminy, jak również materiały źródłowe, literatura fachowa oraz komunikacja interpersonalna z mieszkańcami badanego obszaru. Na podstawie przeprowadzonych badań założona hipoteza badawcza została zweryfikowana pozytywnie, ponieważ gmina Chełmiec posiada perspektywy i możliwości do wykorzystania wewnętrznych walorów przyrodniczych w celu rozwoju turystyki. Takowe czynniki istnieją, gdzie to udowodniono w niniejszym opracowaniu oraz sama strategia gminy Chełmiec do 2013 r., wskazuje za jeden z głównych celów rozwój produktu regionalnego.
The prospects and possibilities of using the tourist virtues in Chełmiec commune
Keywords: gmina Chełmiec; turystyka; rozwój lokalny; jednostka samorządu terytorialnego; rozwój turystyki; rozwój regionalny