Bezrobocie w powiecie tarnowskim przed i po przystąpieniu Polski do UE ( analiza zjawiska w latach 2000-2008 ) - Opioła, Beata (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie wpływu przystąpienia Polski do UE na bezrobocie w powiecie tarnowskim. Pierwszy rozdział pracy poświęcony jest zagadnieniom terminologicznym, klasyfikacji bezrobocia, teorii rynku pracy, regulacji prawnej w Polsce dotyczącej bezrobocia oraz jakie mogą być przyczyny powstawania bezrobocia. Celem drugiego rozdziału jest przedstawienie zjawiska bezrobocia w Polsce jego skutków oraz jakie mogą być sposoby przeciwdziałania temu zjawisku. Rozdział trzeci przedstawia metodologię badań własnych, cele i zakres pracy. Ostatni rozdział to analiza zjawiska bezrobocia w powiecie tarnowskim przed i po przystąpieniu Polski do UE. Przedstawiono tu również na aktywność powiatu w zakresie przeciwdziałania bezrobociu.
Unemployment in Tarnow county before and after the accession of Poland to the European Union (the analysis of the phenomenon in 2000-2008)
Keywords: bezrobocie; skutki bezrobocia; powiat; rynek pracy