Wynagrodzenia pracownicze w F.P.H.U. WISNIOWSKI - Lenart, Grzegorz (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przybliżenie pewnych aspektów dotyczących wynagrodzenia pracowników na przykładzie firmy Wiśniowski. Autor zdecydował się na wybranie takiego tematu pracy, ponieważ poruszane w nim kwestie są zawsze aktualne, a ponadto w przyszłości planuje założenie własnej działalności gospodarczej, a wiedza zdobyta w czasie tworzenia pracy z pewnością będzie pomocna w bardzo istotnym aspekcie dotyczącym wynagrodzeń pracowników. W pracy korzystano głównie z informacji zawartych w literaturze naukowej zajmującej się badaną tematyką oraz obecnie obowiązujących aktów prawnych. Zamysłem autora było zapoznanie z podstawowymi definicjami związanymi z powyższym tematem, zaprezentowanie rodzajów wynagrodzeń pracowniczych oraz scharakteryzowanie struktur obecnych w badanej firmie. Głównym celem pracy jest wykazanie, że firma Wiśniowski posiada skuteczne metody wynagradzania pracowników, które w dużej mierze przyczyniły się do rozwoju i sukcesu rynkowego przedsiębiorstwa. Jeżeli firma Wiśniowski nadal będzie poszerzała swoje metody wynagrodzeń oraz usprawniała system ich naliczania, to sądzę, że w przyszłości będzie jeszcze lepiej prosperowała. Dotychczasowi pracownicy bardziej będą sobie cenić wykonywaną pracę oraz wzrośnie prestiż zatrudnienia w firmie, w oczach potencjalnych kandydatów. To z kolei spowoduje, że przedsiębiorstwo nie będzie miało kłopotów ze zdobywaniem nowych pracowników, nawet tych, oferujących wysokie kwalifikacje.
Employees' remunerations in F.P.H.U. WISNIOWSKI
Keywords: wynagrodzenia; polityka płacowa; zróżnicowanie płac; zarządzanie płacami; czas pracy; struktura organizacyjna