Zastosowanie systemów informatycznych do zarządzania magazynami na przykładzie firmy Rovita S.A. - Gajdur, Grażyna (My University, 2014)
W pracy pt. „Zastosowanie systemów informatycznych do zarządzania magazynami na przykładzie firmy Rovita S.A.” omówiono zarządzanie łańcuchem dostaw w przedsiębiorstwie a w szczególności system zarządzania, rolę logistyki i magazynu w nim. Ponadto przeanalizowano magazynowy system informatyczny, a w szczególności jego cele, strukturę i ogólną charakterystykę. Za obiekt badawczy posłużono się firmą Rovita S.A. będącą dystrybutorem produktów spożywczych. Posiada ona magazyny, które poddane zostały wnikliwej analizie, polegającej na zbadaniu procesu magazynowania w oparciu o System WMS Mobilny Magazynier będący kompleksowym rozwiązaniem informatycznym pozwalającym na sprawne zarządzanie ruchem produktów w magazynach oraz optymalizującym wykorzystanie przestrzeni magazynowej. Z badania wynika, że przedsiębiorstwo Rovita S.A dzięki wdrożeniu systemu WMS Mobilny Magazynier znacznie obniżyło koszty logistyczne, podniosło wydajność pracy, zoptymalizowano procesy dystrybucyjne, podniosło jakoś dostaw, a także unowocześniło kontrolę, nad jakością i świeżością produktów. W związku z tym, założona hipoteza, że wdrożenie systemu informatycznego obszarze (zarządzania magazynem) poprawia efektywność funkcjonowania przedsiębiorstwa - jest słuszna.

This diploma project entitled ”The application of computer systems in the management of storehouses as exampled by the company Rovita S.A.” dwells on the delivery management in a company. In particular it deals with the managing system, the role of logistics and storehouses in it. Moreover, the project analyses a computer system for storehouses with an emphasis on the purpose, the structure and a general characteristic of such a system. The object of the research is the company Rovita S.A., a foodstuff distributor. It has the storehouses that have been thoroughly analysed to examine the process of storage, which is based on the system WMS Mobilny Magazynier. The system is an extensive computer solution that enables an effective management of the flow of goods in storehouses and provides the optimal usage of the storehouse space. The research shows that the company Rovita S.A. owing to the application of the system WMS Mobilny Magazynier has significantly reduced the costs of logistics, increased the work output and optimised the distributing processes. Thanks to the system, Rovita S.A. has also raised the quality of deliveries and modernized the control over the quality and the freshness of products. All that justifies the hypothesis that the application of computer systems in the field of storehouse management makes a company more efficient.
The application of computer systems in the management of storehouses as exampled by the company Rovita S.A.
Keywords: magazyn; logistyka; system; przedsiębiorstwo; dystrybucja; informatyka; storehouse; logistics; system; company; distribution; computer science