Sieci ATM - Juzefczyk Marcin (My University, 2006)
Motywacją do napisania pracy na ten temat był fakt zainteresowania technologią Asynchronous Transfer Mode (ATM), czyli trybu transferu asynchronicznego oraz wykorzystania go w Polsce. Głównym celem tej pracy jest przedstawienie podstawowych informacji na temat sieci ATM oraz jej funkcjonalności. W pierwszym rozdziale pracy postaram się przedstawić historie sieci ATM oraz podstawowe informacje na temat owych sieci. Rozdział drugi to już wgląd wewnątrz ATM’u, tutaj zaprezentowane zostaną specyficzne informacje na temat interfejsów, pakietów danych itp. Rozdział trzeci natomiast pozwoli nam zgłębić tajniki modelu ATM, usług jakie dany model dostarcza oraz rodzaje routing’u. W rozdziale czwartym postaram się omówić fakt emulacji sieci LAN. Podsumowanie najważniejszych aspektów sieci ATM zostanie omówione w rozdziale piątym. Reasumując chciałbym podkreślić to, iż sieci ATM posiadają wiele zalet i funkcji niedostępnych w innych rodzajach istniejących sieci. Aczkolwiek, jak każda z technologii sieci ATM nie są w pełni doskonałe i wciąż wymagają wielu nowych rozwiązań. W moim przekonaniu są one dobrym rozwiązaniem dla instytucji, którym zależy na szybkości i przepustowości połączeń. Być może z chwilą gdy niedoskonałości sieci ATM zostaną rozwiązanie sieci te będą jednymi z najczęściej używanych w dziedzinie wideokonferencje oraz wideo na życzenie.
ATM network
Keywords: sieci ATM; model ATM; emulacja; sieci LAN