Modele upadłości przedsiębiorstw na przykładzie PKN Orlen i Grupy Lotos - Kahl, Przemysław (My University, 2013)
Przedmiotem mojej pracy jest problematyka rachunkowości związana z analizą przedsiębiorstw pod kątem badania ich upadłości za pomocą odpowiednich modeli prognostycznych (dychotomicznych). Wybrany przeze mnie temat jest bardzo aktualny w szybko zmieniającej się gospodarce. Nie wszystkie przedsiębiorstwa są w stanie podążać za zmianami i przez to bankrutują. Ponadto interesującym był fakt przyjrzenia się sytuacji spółek, które ogłaszały upadłość, jakie czynniki na nie wpłynęły. Celem pracy było ukazanie, czy metody dychotomiczne są dobrym narzędziem prognostycznym upadku przedsiębiorstwa. W swojej pracy wykorzystałem sześć wybranych metod i za ich pomocą zbadałem dwa wybrane przedsiębiorstwa.

The subject of my thesis is the issue of accounting related to analysis of the companies bankruptcy through appropriate forecasting models (dichotomous). This subject is very current in a rapidly changing economy. All companies are not able to follow the changes and as a result they become bankrupt. Also interesting was the fact to look into the situation of companies, which were bankrupt and which factors contributed to this insolvency. The aim of this study was to show that the dichotomous methods are a good tool to predict fall of the company. In my thesis I used six selected methods and used them to examine two selected companies.
Models of companies bankruptcy through the example of PKN Orlen and Grupa Lotos
Keywords: upadłość; przedsiębiorca; prognoza; modele dychotomiczne; wskaźniki finansowe; niewypłacalność; bankruptcy; entrepreneur; forecast; dichotomous models; financial indicators; insolvency