Bezrobocie i sposoby zapobiegania bezrobociu w powiecie nowosądeckim na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Nowy Sączu - Wołkowicz, Michał (My University, 2013)
Praca ta przedstawia problem bezrobocia oraz sposób jego zapobiegania. Badania zostały przeprowadzone na podstawie informacji zawartych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Nowym Sączu. Założeniem mojej pracy była analiza rynku pracy w powiecie nowosądeckim pod względem aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych z uwzględnieniem cech takich jak: wiek, wykształcenie, płeć. Analizowane były również skutki bezrobocia mające wpływ na rodzinę. Praca przedstawia i opisuje instrumenty łagodzenia negatywnych skutków bezrobocia oraz aktualną sytuację w powiecie nowosądeckim, ogólną charakterystykę powiatu, poziom oraz strukturę bezrobocia na danym obszarze. Dokonana została analiza działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Sączu na rzecz ograniczenia bezrobocia. Z dokonanej analizy wynika, że najwięcej osób bezrobotnych jest wśród ludzi młodych, kobiet i osób z niskim wykształceniem, chociaż jak wynika z danych zaprezentowanych w pracy coraz więcej bezrobotnych można zauważyć wśród osób w wyższym wykształceniem.

This project presents the problem of unemployment and how to prevent . The study was carried out on the basis of information contained in the District Labour Office in Nowy Sacz. The aim of my work, my job was to analyze the labor market in the district of Nowy Sacz in terms of activation of the unemployed, taking into account characteristics such as age, education, sex. Analyzed the effects of unemployment were also having an impact on the family. The paper presents and describes the instruments mitigate the negative effects of unemployment and the current situation in the district of Nowy Sacz, the overall characteristics of the county, the level and structure of unemployment in the area. The analysis of the activities of the District Labour Office in Nowy Sacz to reduce unemployment. From the above analysis it appears that most of the unemployed are young people, women and people with low education, although it is clear from the data presented in this work, more and more of the unemployed can be seen among people in higher education.
Unemployment and prevention of unemployment in the district of Nowy Sacz on the example of the District Labour Office in New Sacz
Keywords: bezrobocie; aktywizacja; bezrobotny; szkolenia; poradnictwo zawodowe; unemployment; activation; unemployed; training; counseling