Działalność kredytowa banków spółdzielczych - Bogusz, Iwona (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie jednej z podstawowych działalności banku jaką jest działalność kredytowa. Na przykładzie Banku Spółdzielczego Rzemiosła w Krakowie Oddział w Wojniczu omówiono problematykę przyjmowania wniosków kredytowych, zawierania umów oraz ustanawiania zabezpieczenia zwrotności kredytów. Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedmiotem analizy jest pojęcie i rola banku, zarys historyczny rozwoju spółdzielczości bankowej, polski system bankowy po 1989 r., rozwój i rola bankowości centralnej oraz zasady funkcjonowania banków komercyjnych w Polsce. W rozdziale drugim przedstawione są pojęcie, cechy i klasyfikacja kredytów bankowych, ocena zdolności kredytowej oraz zabezpieczenia spłaty kredytu. W rozdziale trzecim została przedstawiona ogólna charakterystyka BSR O/Wojnicz, oferta kredytowa oraz procedury postępowania przy udzieleniu kredytu obrotowego. Do zaprezentowanych zagadnień wykorzystano literaturę, uregulowania prawne dotyczące działalności banku oraz instrukcje i regulaminy określające procedury udzielania kredytów.
The credit activity of cooperative banks
Keywords: banki spółdzielcze; zdolność kredytowa; działalność kredytowa banków spółdzielczych; credit activity; cooperative banks