Struktura organizacyjna firmy i komunikacja interpersonalna wewnątrz niej jako podstawowe elementy warunkujące przetrwanie i rozwój przedsiębiorstwa - Bajkowski Jarosław (My University, 2006)
Rozważania w pracy dotyczą budowy struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa oraz komunikacji interpersonalnej wewnątrz niego. Nie jest możliwe przetrwanie, rozwój i ekspansja bez systematycznych zmian dostosowujących firmę do wymagań rynku. Nie jest także możliwe do określenia, czy istniejący w danym momencie model organizacyjny jest najwłaściwszy, a firma osiągnęła doskonałość strukturalną. Na te pytania można jedynie starać się znaleźć odpowiedzi w drodze żmudnych badań i eksperymentów. Zmienność wyników jest ciągła, bowiem w zasadzie każda organizacja wraz ze wzrostem musi ulegać zmianom. Autor niniejszej pracy postanowił w swoich badaniach podnieść aspekt ekonomiczności i elastyczności struktur organizacyjnych w powiązaniu z elementami komunikacji wewnątrz przedsiębiorstwa. Analizując sytuację faktyczną spółki „Tezet Gaz Movement” S.A. stawia następujące hipotezy: Komunikacja w firmie „Tezet Gaz Movement „S.A. wymaga poprawy w zakresie wertykalnym (przekazywanie informacji i poleceń pomiędzy przełożonymi i podwładnymi) i horyzontalnym (przekazywanie informacji pomiędzy częściami organizacyjnymi firmy niezależnymi od siebie); Spółka wykazuje zbyt wolne reakcje na sygnały płynące z otoczenia i nie dostosowuje się do zmiennego otoczenia; Pomimo systematycznej kontroli wyników osiąganych przez pracowników, w firmie pojawia się efekt „próżniactwa społecznego".
Keywords: struktura organizacyjna; komunikacja interpersonalna; rozwój przedsiębiorstwa; zarządzanie konfliktem; zarządzanie przez cele