Wpływ eksportu surowców energetycznych na politykę ekonomiczną i zagraniczną Federacji Rosyjskiej - Gawęda, Marcin (My University, 2011)
Celem pracy jest zbadanie wpływu eksportu surowców energetycznych na politykę ekonomiczną i zagraniczną Federacji Rosyjskiej. Oznacza to przede wszystkim praktyczne, ale również teoretyczne, wyłapanie i podkreślenie mechanizmów dających potencjał politycznego oddziaływania na importerów rosyjskich surowców energetycznych. Wskazanie miejsc w systemie gdzie pojawiają się decyzje czysto polityczne i ukazanie pewnej schematyczności działania Rosji w budowaniu potencjału politycznego oddziaływania. Jak również wskazanie ograniczeń wynikających z przywiązania wewnętrznej polityki Rosji i całej jej gospodarki do eksportu surowców energetycznych. Eksport surowców energetycznych takich jak ropa naftowa i gaz ziemny odgrywa ogromną rolę w polityce Federacji Rosyjskiej. Eksport ten jest dla Rosji ogromnym źródłem dochodów zasadniczo wpływając na jej politykę ekonomiczną. Pod tym względem stanowi główny filar gospodarki. Posiada również wpływ na politykę zagraniczną, stanowiąc istotne narzędzie budowania wpływów. Zarówno w wymiarze wewnętrznym jak i zewnętrznym wyróżnić można wiele mechanizmów i schematów działania w oparciu o znaczenie eksportu ropy i gazu.
Influence of Energy Resources Export on the Economic and Foreign Policy of Russian Federation
Keywords: eksport; polityka ekonomiczna; polityka zagraniczna; Federacja Rosyjska; surowce energetyczne; sektor naftowy; sektor gazowy; polityka energetyczna; Unia Europejska