Konfiguracja routingu OSPF w wybranych typach architektur - Krokowska, Magdalena (My University, 2010)
Początek sieci komputerowych sięga lat sześćdziesiątych XX w. – stworzono wtedy sieć o nazwie ARPANET. Sieć komputerowa to nic innego jak zbiór komputerów oraz urządzeń końcowych połączonych łączami komunikacyjnymi. Na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych zanotowano wzrost rozmiaru sieci, niestety nie wszystkie działały w oparciu o ten sam sprzęt oraz oprogramowanie, w rezultacie komunikacja pomiędzy sieciami była praktycznie niemożliwa. Żeby pozbyć się problemu, powstał model ISO/OSI oraz TCP/IP – obydwa stały się podstawowymi modelami komunikacji sieciowej. Zarówno model OSI jak i TCP/IP składa się z warstw, a każda warstwa spełnia różną funkcję. Wszystkie warstwy posiadają interfejsy warstw sąsiednich, co daje im możliwość komunikacji. W niniejszej pracy dokładniej zostanie omówiona warstwa trzecia oraz mechanizm nawiązywania połączeń. Omówione zostaną protokoły IGP, w szczególności zasada działania OSPF. Szczegółowo zostaną przedstawione wybrane pakiety OSPF. W kolejnych rozdziałach przedstawione zostaną typy routerów oraz obszary OSPF wraz z opisem ich działania. Na sam koniec przedstawiona zostanie konfiguracja OSPF na routerach CISCO. Przedstawiona zostanie również różnica w działaniu protokołu OSPF w różnych obszarach oraz szczegółowy opis konfiguracji urządzeń.
OSPF routing configuration in selected types of architectures
Keywords: sieci komputerowe; konfiguracja sprzętu komputerowego; protokoły komunikacyjne; protokół TCP/IP