Rozwój Nowego Sącza w latach 2002-2012 z wykorzystaniem funduszy z Unii Europejskiej - Sowa, Grzegorz (My University, 2012)
W mojej pracy chciałem pokazać, czy i jak na rozwój miasta Nowego Sącza wpłynęło przystąpienie Polski do Unii Europejskiej oraz jaką rolę odegrały przy tym fundusze unijne. Celem mojej pracy jest zbadanie, jak miasto wykorzystało fundusze unijne do rozwoju takich dziedzin jak rynek pracy, infrastruktura, oświata czy kultura. W związku z tym przedstawiam projekty inwestycji realizowanych w mieście, które zostały dofinansowane przez UE. Zbadałem również jak kształtują się opinie mieszkańców miasta odnośnie członkostwa Polski w UE oraz korzyści, jakie wyniosło z tego miasto, przeprowadzając anonimową ankietę. Z moich badań wynika, że miasto Nowy Sącz w dużej mierze wykorzystało środki unijne do rozwoju wielu dziedzin. Unia Europejska dofinansowała bowiem przedstawione projekty w 67% (inwestycje wycenione w złotych) oraz w 78% (inwestycje wycenione w euro). Według opinii mieszkańców Nowego Sącza wyrażonej w ankiecie, decyzja o przystąpieniu Polski do UE, choć ma także swoje niekorzystne skutki, przyniosła miastu korzyści. Zdaniem większości z nich była to dobra decyzja i gdyby raz jeszcze mieli decydować o przystąpieniu Polski do Wspólnoty Europejskiej, odpowiedź większości brzmiałaby TAK.

The purpose of my Master's thesis is to show how the development of Nowy Sącz was influenced by an accession of Poland to the European Union, and what was the role of EU funds in this development. The aim was fulfilled by examining the way the EU funds are used by the authorities of the city for the development of such fields as an employment market, the infrastructure, the education or the culture. Therefore I am presenting the projects of investments carried out in the city, which were partially subsidized by the EU. Besides, in the form of an anonymous questionnaire, I checked how the opinions of city dwellers are changing in relation to the benefits sprang from the membership of Poland in the EU structures. The survey shows that Nowy Sącz largely used the EU funds for the development of many fields. The European Union funds covered 67 percent of investments – evaluated in zlotys, and in the 78 percent investments – evaluated in Euro. According to the opinion of its residents, despite some disadvantages connected with signing the accession treaty, Nowy Sącz has benefited a lot from the decision on the accession of Poland to the EU. The major part of respondents believe that joining the EU was a good decision and they would vote for joining the Union, if they had to make such a decision once again.
The Development of Nowy Sącz in the years 2002-2012 with the use of EU funds
Keywords: Unia Europejska; fundusze unijne; rozwój miasta; projekty inwestycji; ankieta; European Union; EU funds; development of the city; projects of investment; questionnaire form