Ocena skuteczności systemu motywacji na przykładzie firmy WIMED - Mruk, Renata (My University, 2009)
Celem pracy jest ocena skuteczności systemu motywacji na przykładzie firmy WIMED. W tym celu opracowanie zawiera elementy badawcze w formie ankiety bezpośredniej własnego autorstwa. W niniejszej pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: skuteczny system motywacyjny wymaga stosowania w sposób zintegrowany zarówno czynników materialnych jak i pozamaterialnych oddziałujących na pracowników ; systemy motywacyjne przedsiębiorstw powinny być projektowane indywidualnie dla poszczególnych przedsiębiorstw i podlegać okresowej weryfikacji ; okresowe badania ankietowe pracowników dotyczące poziomu motywacji dostarczają kadrze kierowniczej cennych informacji na temat skuteczności stosowanego systemu motywacyjnego. Praca składa się z 4 rozdziałów. Rozdział I zawiera przegląd teorii motywacji. Ukazuje istotę motywowania pracowników. Przedstawia sposoby motywacyjnego oddziaływania oraz kierunki rozwoju systemów motywacyjnych we współczesnych przedsiębiorstwach. W rozdziale II scharakteryzowano płacowe formy pobudzania motywacyjnego pracowników. Zwrócono uwagę na wynagrodzenie jako podstawowy czynnik motywacyjny. Rozdział III zawiera opis pozapłacowych bodźców oddziaływujących na siłę zmotywowania pracowników. Zwrócono uwagę na pozapłacowe materialne składniki motywowania oraz niematerialne czynniki motywacyjnego oddziaływania na pracowników. Rozdział IV dotyczy ogólnej charakterystyki, systemu wynagradzania oraz pozapłacowych czynników motywacji firmy WIMED. Przedstawia propozycję zmian w systemie motywowania pracowników na podstawie wyników badania ankietowego.
Motivational system evaluation and efficiency based on WIMED company
Keywords: wynagrodzenia; motywacje pozapłacowe; systemy motywacyjne; motywowanie pracowników