Wycena przedsiębiorstwa przy wykorzystaniu przyszłych przepływów pieniężnych (Cash Flows) na przykładzie Firmy Chemicznej "Dwory" w Oświęcimiu - Skirpan Agnieszka (My University, 2004)
Tematem niniejszej pracy jest wycena przedsiębiorstwa w oparciu o szacowane przyszłe przepływy pieniężne. Wycena ta jest jedną z najpopularniejszych metod szacowania wartości firm na rynku; według opinii analityków daje ona najbardziej wiarygodne rezultaty. Poprawność i słuszność zastosowania zdyskontowanych przepływów pieniężnych do wyceny firm została wielokrotnie zgodnie potwierdzona nie tylko przez szerokie kręgi finansowe, ale i klasyczne dzieła finansowe, autorów takich jak: Benninga – Sarig, Copeland czy Brealey – Myers. Celem pracy jest przedstawienie metod wyceny opierających się o przyszłe przepływy pieniężne oraz ich zastosowanie i porównanie na podstawie wyników obliczeń otrzymanych dla wyceny realnego przedsiębiorstwa na rynku.
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; cash flows; przepływy pieniężne; Firma Chemiczna"Dwory" S.A.