Proces szkolenia pracowników na przykładzie ING Banku Śląskiego - Olszak-Piętka, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest zobrazowanie, iż szkolenie, doskonalenie pracowników jest jedną z metod osiągnięcia satysfakcji i sukcesu firmy. Pokazano, że dobrze prosperująca organizacja jaką jest przedsiębiorstwo nie jest w stanie oprzeć się przyszłości bez doskonalenia swego personelu. Przybliżono pewne zagadnienia dotyczące szkoleń podwładnych. Pokazano rodzaje metod wykorzystywanych przy doskonaleniu kadry oraz jak ważne dla rozwoju firmy i jego personelu jest efektywne zarządzanie systemem szkoleń. Intencją pracy było przedstawienie wartości szkoleń jako czynnika strategicznego, mającego istotny wpływ na rozwój wiedzy pracowników, a także efektywnego funkcjonowania firmy oraz przedstawienie szkolenia jako narzędzia rozwoju pracowników oraz zarządzanie talentami jako strategicznego procesu wspierania organizacji.
The system of training employees based on the case of ING Bank Śląski.
Keywords: szkolenia pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; szkolenia; zarządzanie talentami