Kierunki reform polskiego systemu podatkowego - Reczkowicz Sławomir (My University, 2005)
Każde państwo prowadzi swoja politykę finansową, w myśl której realizowane są priorytety polityki gospodarczej, społecznej i fiskalnej. Cele te są w większym lub mniejszym stopniu realizowane przez wydatkowanie środków pieniężnych po to, aby zaspokoić potrzeby publiczne. Państwo powinno posiadać dochody umożliwiające realizację zadań publicznych. Podatki stanowią podstawowe źródło dochodów państwa. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie koncepcji reform polskiego systemu podatkowego, przedkładanych w latach 1998-2004, określenie przesłanek, metod, kierunków i form proponowanych koncepcji reform podatkowych, a także dokonanie ich oceny. Przedstawiono definicje i klasyfikacje podatków. Dokonano identyfikacji podstawowych wad polskiego systemu podatkowego. Zaprezentowano ocenę koncepcji reform podatkowych oraz dokonano analizy pozytywnych i negatywnych aspektów proponowanych reform.
Keywords: finanse; polityka finansowa; polityka fiskalna państwa; dochody państwa; system podatkowy; reforma podatkowa