Motywowanie pracowników poprzez wynagradzanie w Handlowo – Produkcyjnej Spółdzielni Pracy „GORZKÓW” w Nowym Sączu - Aleksander, Krystyna (My University, 2011)
Praca poświęcona jest zagadnieniom związanym z motywacyjnym wynagradzaniem pracowników w Handlowo Produkcyjnej Spółdzielni Pracy w Nowym Sączu. Została napisana na podstawie analizy dokumentów wewnętrznych firmy związanych bezpośrednio z wynagradzaniem. Na początku pracy przeanalizowane zostały podstawowe cele i elementy Zarządzania Zasobami Ludzkimi, a główne badania dotyczą systemu wynagradzania w firmie: z czego się składa, jaka jest strategia i polityka personalna w firmie oraz jakie elementy wchodzą w skład motywacyjnego wynagradzania. W wyniku badań stwierdzono, że obecny system wynagradzania nie stanowi zróżnicowanej oferty służącej zwiększeniu motywacji pracowników do angażowania się w działalność firmy, a głównym aspektem motywowania jest premia przyznawana wszystkim pracownikom w tej samej wysokości.

The work describes the terms connected with the motivational compensation of the employees in Handlowo Produkcyjna Spółdzielnia Pracy in Nowy Sącz. The thesis is based on the analysis of company’s internal documents concerning payment. Firstly, the basic purposes and elements of the human resource management are analyzed. The study is mainly concerned with the compensation system, strategy, and personal policy of the company. The elements of motivational compensation are also presented. The research proved that the current compensation system does not motivate employees to be actively involved in company’s business. It shows that the main aspect of motivation is bonus, which is equally given to all the employees.
Motivating employees by rewarding on the example HPSP „Gorzków” in Nowy Sącz
Keywords: wynagradzanie; motywowanie; struktura organizacyjna; funkcje wynagradzania; elementy wynagradzania; zasób ludzki; salary; motivation; the structure of the company; elements; functions of compensation; human resource