Strategia umiędzynarodowienia działalności na przykładzie Candeles Slovakia s.r.o. - Majka Krzysztof (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie oraz analiza strategii obsługi rynku zagranicznego na podstawie rynku niemieckiego oraz austriackiego poprzez analizę działalności Firmy Candles Slovakia s.r.o. Przedstawiono teoretyczne założenia procesu umiędzynarodowienia działalności gospodarczej jego przebiegu oraz motywy, jakimi kierują się firmy wchodząc na rynki międzynarodowe. Zaprezentowano istotę strategii umiędzynaradawiania, jej źródła w przedsiębiorstwie i cele oraz elementy obsługi rynków międzynarodowych. Przedstawiono rynki, na których sprzedaje swoje wyroby badane przedsiębiorstwo, oraz dokonano analizy proponując rozwiązania dotyczące strategii tychże rynków.
Keywords: działalność gospodarcza; globalizacja; strategia obsługi; rynki międzynarodowe; przedsiębiorstwa; Candles Slovakia s.r.o.