Zarządzanie wiedzą uczniów w procesie dydaktyczno-wychowawczym przez nauczycieli Zespołu Szkół w Zinkowie na Ukrainie - Gryshak, Yuliya (My University, 2012)
Praca magisterska zawiera analizę elementów zarządzania wiedzą uczniów przez nauczycieli w procesie dydaktyczno-wychowawczym. Podjęta tematyka jest wyrazem moich zainteresowań i stanowi aplikację nowej orientacji w zarządzaniu dotyczącej zarządzania wiedzą. Do szczegółowych analiz elementów zarządzania wiedzą zastosowano zintegrowany model zarządzania wiedzą A. Jashapary. Niniejsza praca składa się z części teoretycznej, obejmującej trzy rozdziały oraz części badawczej, a miejscem badań przeprowadzonych na Ukrainie był Zespół Szkół w Zinkowie. Część metodologiczna pracy zawiera problem badawczy, postawione cele wraz z dobranymi metodami, tj. ankietą oraz wywiadem autoryzowanym. Wyodrębniony zakres badań pozwolił zweryfikować postawione hipotezy: H 1. Nauczyciele Zespołu Szkół w Zinkowie na Ukrainie, stosują elementy zarządzania wiedzą uczniów w pracy dydaktycznej. H 2. Uczniowie doceniają wartość w przygotowaniu do zarządzania własnym rozwojem intelektualnym. H 3. Wśród badanych nauczycieli i uczniów nie występuje zbieżna opinia na temat analizowanych elementów zarządzania wiedzą.

The below master thesis focuses on the analysis of knowledge management elements in the teaching process. The work aims at the characteristics of a new concept of knowledge management, as well as expressing my interest in this topic. An integrated model of knowledge management by A. Jashapara has been used for the purpose of this study. The whole paper is divided into two major parts: research and theory, the latter consisting of three chapters. The analysis has been carried out in the Zinkow primary school, located in the western Ukraine. The methodological part embraces the following elements: an investigated concept, targets and different researching methods: a questionnaire and an authorized interview. The research ranch has helped to validate the following hypothesis: H 1. Teachers of Zinków primary school use elements of knowledge management in the teaching process. H 2. Students value knowledge management in their own intellectual development. H 3. Teachers and pupils have different opinion on the importance of certain elements of knowledge management.
Knowledge management in the process of teaching at the example of primary school in Zinkow, Ukraine
Keywords: zarządzanie wiedzą; pracownicy wiedzy; organizacja ucząca się; proces dydaktyczno - wychowawczy; transfer wiedzy; ankieta; wywiad autoryzowany; knowledge management; knowledge workers; learning organization; process of teaching; knowledge transfer; questionnaire; authorized interview