Optymalizacja obciążeń podatkowych w podatku dochodowym od osób fizycznych przy zastosowaniu amortyzacji w firmie X - Nowak, Marta (My University, 2015)
Obecna sytuacja rynkowa, w jakiej muszą prosperować firmy, wymaga przeprowadzenia odpowiedniej analizy, niezbędnej do ich przetrwania oraz dalszego rozwoju. Przedmiotem pracy jest przedstawienie instrumentów optymalizacji podatkowej w wyniku których powinno nastąpić zmniejszenie łącznych obciążeń podatkowych. Celem badań pracy jest firma prowadzona przez osobę fizyczną. Przedmiotem działalności gospodarczej przedsiębiorstwa jest świadczenie usług transportu drogowego, krajowego oraz międzynarodowego. Do przeprowadzenia analizy wykorzystano następujące instrumenty optymalizacji podatkowej, to jest jednorazową amortyzację środków trwałych, metodę degresywną amortyzacji środków trwałych oraz dokonano zmiany formy opodatkowania ze stawki progresywnej na liniową. Na podstawie przeprowadzonej analizy można wysunąć wnioski, iż aby podjąć działania mające na celu obniżanie zobowiązań podatkowych powinno się przeprowadzić symulacje, która umożliwi wybór odpowiedniej formy opodatkowania dla przedsiębiorstwa. Przeprowadzona analiza pokazała jak przy tych samych przychodach i kosztach to samo zdarzenie może być inaczej zakwalifikowane przy użyciu legalnych działań. Wprowadzenie optymalnych rozwiązań w firmie X przyniosło zakładaną korzyć, wpływając na wynik firmy pozwoliło zmniejszyć dochody i obniżyć obciążenia podatkowe. Dlatego też firma mogła zaoszczędzić w dużym stopniu na podatku dochodowym od osób fizycznych, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na rozwijanie swojej działalności, tym samym umacniając swoją pozycję konkurencyjną na rynku.

The current market situation in which companies need to prosper requires a proper analysis necessary for their survival and further development. The subject of the paper is to present the instruments of tax optimization resulting in a total tax burden reduction. The aim of the research is a company run by natural persons. The business activities of the company is to provide road transport services both domestic and international. To carry out the analysis the following instruments were used for tax optimization: a depreciation of fixed assets, the declining balance depreciation of fixed assets. The form of taxation has been changed from a progressive tax rate to a linear tax rate. The analysis showed that in order to take measures for the reduction of tax liabilities simulations should be performed to select the appropriate form of taxation for the company. The analysis showed that the same financial operations with the same income and expenses can be differently qualified using other legal sources. The introduction of optimal solutions at company X brought the assumed benefit affecting the company reduced income and lower tax burden. Therefore, the company could save a lot on the natural persons’ income tax. That is why the company could spend the saved money on developing the business and strengthening its competitive position on the market.
Optimizing the tax burden on income tax from natural persons using a depreciation method in the company X
Keywords: podatek; jednorazowy odpis amortyzacyjny; metoda degresywna; optymalizacja podatkowa; metoda liniowa opodatkowania; tax; amortization; the declining balance depreciation method; tax optimization; linear method of taxation