Diagnoza kultury organizacyjnej w Przedsiębiorstwie T.C. Dębica S.A. - Walasek Alicja (My University, 2006)
Kultura organizacyjna jest wszechobecna: jest częścią każdego menadżera sztabowca pracownika wykonawczego, ich umysłów i serc, jest nieodłącznym elementem stosunków międzyludzkich, jest obecna w całej organizacji i w poszczególnych jej częściach. Gdyby zastanowić się nad wpływem kultury na zarządzanie firmami zwykle można pomyśleć o wpływie wartości i norm występujących w danym kraju i wpływających na zachowania ludzi pracujących w różnego rodzaju instytucjach, w tym w organizacjach gospodarczych. Wydaje się, że wartości i normy różnicują sposoby postępowania różnych narodów i krajów. Działania o charakterze gospodarczym i zarządczym będą zatem, wg tej opinii, różniły się w zależności od kultury danego kraju, która miałaby wpływać na to co dzieje się w organizacjach. Celem pracy jest przedstawienie istoty kultury organizacji, jej funkcji oraz sposobu postrzegania kultury organizacji na przykładzie firmy T . C. Dębica S.A. Praca ma za zadanie odpowiedzieć na następujące pytania: 1. Jakimi zasadami kierują się ludzie tworzący kulturę organizacyjną badanego przedsiębiorstwa? 2. Jakie normy etyczne są wyznacznikiem współczesnego przedsiębiorstwa? 3. Jakie zmiany w badanym przedsiębiorstwie mogą udoskonalić jego kulturę organizacyjną?
Diagnosis of the Organizational Culture in the T.C. Dębica S.A. Company
Keywords: kultura organizacyjna; diagnoza kultury organizacyjnej; przedsiębiorstwo; strategie przedsiębiorstwa; firma T.C. Dębica S.A.