Ewolucja polityki państwa do sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych - Rychtarzyk Ewa (My University, 2001)
Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw ma zasadniczy wpływ na dynamikę rozwoju gospodarczego kraju. Otwarta gospodarka rynkowa w Polsce stwarza warunki zakładania i rozwoju większej ilości małych firm. Przedsiębiorczość to szansa tworzenia nowych miejsc pracy, możliwość lokowania i zarządzania kapitałem, chęć samorealizacji. W pracy przedstawiono szereg problemów funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw, z jakimi borykają się one w ciągu ostatnich pięciu lat. Rola małych jednostek gospodarczych w Polsce będzie wzrastać podobnie jak to jest w krajach Unii Europejskiej. Małe firmy zarówno w kraju jak i za granicą, stanowią specyficzny element gospodarki. Duże oddziaływanie na małą przedsiębiorczość ma państwo. Reguluje ono wszystkie ramy prawne, które małe i średnie firmy muszą uwzględniać prowadząc działalność gospodarczą. Podobne znaczenie mają również banki, bez których niemożliwe byłoby kredytowanie firm, czy inwestycji, jak również swobodny przepływ środków pieniężnych. Umiejętność zarządzania prowadzi do sukcesów firmy na rynku, zadowalającej sytuacji finansowej, oraz osiągnięcia zamierzonego celu. Celem niniejszej pracy jest zwrócenie uwagi na szereg problemów funkcjonowania małych o średnich przedsiębiorstw na rynku polskim w latach 1995 – 1999 oraz wpływ integracji z Unią Europejską na sektor MSP. W pracy na przykładzie zestawień i porównać danych o stanie małych i średnich przedsiębiorstw funkcjonujących w Polsce przedstawiono rolę MSP w gospodarce, sytuację na rynku pracy UE i Polski, stan transformacji gospodarki w latach 1995 – 1999. Wszystkie aspekty mają znaczący wpływ na funkcjonowanie oraz rozwój małych i średnich firm w Polsce i na rynkach Unii Europejskiej.
Keywords: gospodarka polska; sektor MŚP; MŚP w Unii Europejskiej; integracja z UE; finansowe wsparcie dla sektora MŚP