Prezentacja zmian w polskiej taryfie celnej po przystąpieniu do UE w odniesieniu do dochodów budżetu państwa - Citak, Mateusz (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było przedstawienie wpływu przyjęcia Wspólnej Taryfy Celnej w odniesieniu do wysokości opłat trafiających do budżetu państwa z tytułu nakładanych ceł, jak i różnic w handlu międzynarodowym. Analiza zmian została przeprowadzona w oparciu o dane statystyczne GUS i Eurostat. Wyniki pracy przedstawiają zmiany w egzekwowanych opłatach celnych jak i skutki otwarcia się polskiej gospodarki na rynki międzynarodowe. Zaprezentowane zostały dane wskazujące, iż podleganie Wspólnej Taryfie Celnej przyczynia się do uszczuplenia wpływów z tytułu ceł do budżetu państwa, które rekompensowane są nakładanymi podatkami. Liberalizacja handlu przyczynia się do pogłębiania deficytu handlowego Polski, który dotychczas nie objawia się w rosnącym wskaźniku zamożności mieszkańców. W końcowej części pracy uwzględniony został kierunek wymiany handlowej Polski przedstawiający najważniejszych partnerów w wymianie handlowej.

The purpose of present thesis was to present the impact of the adoption of the Common Customs Tariff for the fees charged to the state budget, as well as differences in international trade. Analysis of the changes was based on statistical data of GUS and Eurostat. The results show changes in charged tariffs and the effects of the opening of the Polish economy to international markets. Presented data show that Common Customs Tariff contributes to the decrease of the revenues from customs duties to the state budget, which is compensated for taxes imposed. Trade liberalization helps to deepen the Polish trade deficit, which has not yet manifested in the increasing rate of affluence residents. In the final part of this work was taken into consideration the direction of Polish trade showing the most important partners in trade.
Presentation of changes in the Polish customs tariff after the accession to the EU in relation to government revenue
Keywords: Wspólna Taryfa Celna; zmiany w opłatach celnych; liberalizacja handlu; wymiana handlowa; bilans handlowy; dochody budżetu państwa z tytułu ceł; Common Customs Tariff; changes in tariffs; trade liberalization; trade; the trade balance; state budget revenues due to tariff