Polityka energetyczna Unii Europejskiej - Fiut, Jakub (My University, 2013)
Celem pracy było opisanie współczesnych realiów energetyki w Unii Europejskiej, a także drogi, którą cała Wspólnota przebyła w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, aż do ostatecznego uformowania się spójnej i skutecznej polityki energetycznej. Praca składa się z czterech rozdziałów, w których opisana jest historia, teraźniejszość oraz przyszłość unijnej energetyki. Najważniejszymi problemami poruszanymi przez autora są historia i główne przyczyny rozpoczęcia współpracy w zakresie energetyki oraz współczesne i przyszłe wyzwania stojące przed polityką energetyczną Unii Europejskiej. Pierwszy rozdział przedstawia historyczne ujęcie polityki energetycznej w jednoczącej się Europie. Autor opisuje również projekty związane z przyszłością energii w Unii Europejskiej, korzystając z przedstawianych przez Brukselę dokumentów, takich jak na przykład Energetyczna Mapa Drogowa 2050. Drugi rozdział to charakterystyka współczesnych problemów, z jakimi musi zmagać się unijna energetyka. Omówione zostały w nim potrzeby energetyczne Unii, a także główne surowce, wykorzystywane przez państwa Wspólnoty. Na koniec rozdziału, Autor skupia się na bardzo ważnym problemie bezpieczeństwa energetycznego Wspólnoty. W trzecim rozdziale pracy opisane zostały kwestie związane z energią odnawialną. Czwarty rozdział w całości poświęcony jest Polsce i jej problemom energetycznym. Autor opisuje również plany wybudowania w Polsce elektrowni atomowej oraz gorącą debatę, którą projekt ten wywołał. Przywoływane są także problemy bezpieczeństwa energetycznego kraju oraz sposobów na uniezależnienie się od dostaw z zewnątrz, głównie z Rosji. Jednym z nich może być na przykład gaz łupkowy.
European Union's energy policy
Keywords: polityka energetyczna; Unia Europejska; gospodarka energetyczna; bezpieczeństwo energetyczne; alternatywne źródła energii