Analiza efektywności wydatkowania pomocy publicznej udzielanej przez organ podatkowy z budżetu miasta Nowego Sącza - Długosz, Sebastian (My University, 2010)
Podstawowym obszarem badawczym i celem podjętym w niniejszej pracy jest zbadanie efektywności wydatkowania środków publicznych w ramach pomocy publicznej (w szczególności polityka podatków lokalnych gminy) ze środków budżetu Miasta Nowego Sącza, a poprzez to dokonanie oceny wydatkowania pomocy publicznej na przykładzie Miasta Nowy Sącz, wskutek której przedsiębiorca uzyskuje korzyść podatkową. W pierwszym rozdziale całą uwagę skupiono na regulacji dotyczącej pomocy publicznej. Opisuje on istotę pomocy publicznej - pojęcie pomocy publicznej, formy pomocy publicznej, rodzaje pomocy publicznej. Dalsza część rozdziału zawiera regulacje prawne dotyczące pomocy publicznej. Rozdział ten kończy problematyka wyznacznika wartości udzielonej pomocy publicznej (tzw. EDB) oraz sprawozdawczości organów udzielających pomocy publicznej. W drugim rozdziale pracy zaprezentowana została charakterystyka podatków lokalnych (tj. podatku od nieruchomości oraz od środków transportowych). Zatrzymując się przy podatkach omówiono również katalog ulg w spłacie zobowiązań podatkowych. W dalszej części rozdział ten ukazuje szczegółowo jak pomoc publiczna towarzyszy podatkom lokalnym, czyli jakimi instrumentami pomocowymi dla przedsiębiorców dysponuje prezydent miasta (organ udzielający pomocy) w zakresie podatków lokalnych. Kolejny trzeci rozdział przedstawia informacje dotyczące podmiotu i przedmiotu badań oraz wybraną metodologię badań. W czwartym rozdziale empirycznym zaprezentowano charakterystykę Miasta Nowego Sącza oraz kształtowanie się pomocy publicznej udzielanej przez Prezydenta Miasta Nowego Sącza ze środków finansowych pochodzących z budżetu miasta. Odniesiono się do wielkości i formy pomocy publicznej udzielonej przez Prezydenta Miasta Nowego Sącza ze środków budżetu Miasta w wybranych latach, ze szczególną analizą pomocy publicznej w podatkach lokalnych. Ukazano zbiorcze wyniki przeprowadzonych badań oraz wynikające z nich wnioski. Opracowanie powstało w oparciu o literaturę przedmiotu, artykuły znanych polskich autorów dotyczące pomocy publicznej. W pracy zostały również wykorzystane materiały wewnętrzne Urzędu Miasta w Nowym Sączu. W wyniku dokonanej analizy pomocy publicznej udzielanej ze środków budżetu Miasta Nowego Sącza można stwierdzić, że bez takiego wsparcia rozwój regionu nowosądeckiego byłby niemożliwy w oczekiwanym czasie i stopniu. Naturalnie nie bez znaczenia instytucja pomocy publicznej wprowadza zasadę racjonalności wydatkowania środków publicznych oraz ogranicza niekorzystne skutki pomocy w sferze konkurencji.
Cost-effectiveness analysis of expenses on public support provided by tax office from the budget of the city of Nowy Sącz
Keywords: budżet; efektywność; środki publiczne; pomoc publiczna; podatki lokalne