Batko, BogdanStężowski, Michał2014-05-192014-05-192013-12-19http://hdl.handle.net/11199/7691Celem pracy było przedstawienie controllingu jako nowoczesnego narzędzia służącego poprawie efektywności i płynności finansowej w przedsiębiorstwie usługowym. Celem praktycznym pracy było zbadanie sytuacji finansowej przedsiębiorstwa gastronomicznego SAWRO przed użyciem narzędzi controllingowych i wprowadzeniem ostatecznych zmian oraz po ich wprowadzeniu. Controller wykorzystał analizę portfelową, analizę mocnych i słabych stron, ocenę dostawców i analizę konkurencji by znaleźć odpowiedź na postawiony w pracy cel. Przeprowadzona została ankieta na 1220 losowo dobranych klientach restauracji SAWRO. Dzięki wprowadzonym ulepszeniom firma SAWRO nadal funkcjonuje i ma mocną pozycję na sądeckim rynku gastronomicznym.Presenting the controlling as the modern tool being used for an efficiency improvement is a purpose of the work and of the financial liquidity in the services providing company.pllicencja niewyłącznacontrollingzarządzanie przedsiębiorstwemmetody zarządzaniafunkcje controllinguControlling jako instrument nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwemThe controlling as the instrument of the modern business administrationmasterThesis2014-05-15