Rola kierownika w budowaniu efektywnego zespołu - Barankiewicz, Wojciech (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy było zbadanie jak styl kierowania danego lidera wpływa na osiągane przez zespół wyniki. Badaniem objęto cztery zespoły pracownicze, pracujące w branży odzieżowej. Każdy zespół składał się z pięciu członków. Członkowie zespołów to głównie osoby młode, posiadające wykształcenie średnie albo wyższe. Na potrzeby pracy wykorzystano autorski kwestionariusza ankietowy, który skierowano do członków poszczególnych grup pracowniczych. Celem kwestionariusza było zweryfikowanie postawionych pytań badawczych oraz potwierdzenie hipotez. Kwestionariusz zawierał pytania otwarte, półotwarte a także zamknięte. Kolejnym źródłem informacji potrzebnych do napisania pracy były dane z badanej firmy ORION dotyczące osiąganych progów sprzedaży, współczynnika kradzieży oraz innych informacji o firmie. Wykorzystano także liczną literaturę przedmiotu oraz publikacje prasowe oraz źródła internetowe. Dzięki uprzejmości właściciela firmy Orion badania udało się przeprowadzić w sposób sprawny i wiarygodny. Z przeprowadzonych badań wynika, że styl kierowanie jest ważnym determinantem wyników osiąganych przez zespół a także atmosfery w zespole. Najlepsze efekty osiągały zespoły kierowane w sposób demokratyczny. Zespół kierowany przez kierownika liberalnego także osiągał dobre wyniki.

The goal of this thesis was to analyze how a management style of a particular leader influences the performance of a team. Every team was composed of five employees. The team members were usually young people with high school or college/university degrees. A questionnaire designed for the purpose of this research was used and it was distributed among members of each of the groups. The goal of this questionnaire was to verify the hypotesis and research questions. The questionnaire included open, half-open, and closed questions. Another source of information for the thesis was data collected from ORION company – this included yearly sale level, statistics and other information about the company. Literature and various press and internet articles were also used. Thanks to the owner of the ORION company it was possible to conduct the analysis quickly and with reliability. The analysis proved that management style is an important factor for results of a team and the overall atmosphere in the team. The best results were achieved by a group manager in a democratic way. A team that was led by a liberal manager also acheived good results.
The Role of a Manager in Building Efficient Teams
Keywords: kierownik; zespół pracowniczy; zarządzanie; styl kierowania; efektywność; manager; teams; management; management style; efficiency