Analiza i ocena systemu komunikacji na podstawie Deutsche Bank PBC S.A. - Śmietana, Renata (My University, 2009)
W pracy zawarto rozważania na temat skutecznego komunikowania się ludzi w organizacji. Z naciskiem na komunikację na linii przełożony – podwładny. Tego też zagadnienia dotyczyły badania jakie przeprowadzono z udziałem i dzięki pomocy pracowników kilku oddziałów Deutsche Bank PBC S.A. Przedmiotem badań było zjawisko asertywności w kontaktach międzyludzkich, a w szczególności odpowiedź na pytanie, czy pracownicy badanej firmy często wykazują postawę asertywną w kontaktach służbowych z przełożonymi i vice versa, a także na ile pomaga im to skutecznie się porozumiewać i rozwiązywać powstające na tej linii kontaktów problemy. Badano również kontakty na linii pracownik banku – klient banku. Tego dotyczyła część druga badań. Rozdział I pracy został poświęcony zagadnieniom teoretycznym dotyczącym istoty komunikacji interpersonalnej. Przedstawia on kluczowe zagadnienia i pojęcia dotyczące komunikowania zarówno społecznego jak i wewnątrz organizacji. Zaprezentowano znaczenie i funkcje komunikacji, scharakteryzowano komunikację jako proces, opisano formy w jakich może występować komunikacja interpersonalna oraz bariery procesu komunikacji. Na koniec rozdziału przypomniano funkcje jakie spełnia komunikacja w organizacji i nie tylko. Rozdział II został poświęcony zasadom i sposobom dobrego komunikowania się. Opisano charakterystyczne typy ludzkich zachowań w procesie komunikacji. Szczególną uwagę w tym rozdziale poświęcono wyjaśnieniu zasady asertywności w kontekście komunikacji interpersonalnej. Opisano korzyści wynikające z postawy asertywnej w kontaktach międzyludzkich. Rozdział III zawiera ogólną charakterystykę firmy, będącej obiektem badań, opis działalności firmy, jej misję, cele oraz strukturę organizacyjną. Rozdział IV to prezentacja wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród pracowników oddziałów Deutsche Bank PBC S.A. Przeprowadzona została analiza kontaktów interpersonalnych na dwóch płaszczyznach zależności interpersonalnych: przełożony – podwładny i pracownik banku – klient banku. Szczegółowo zostało zbadane : czy i jak często pracownicy badanego banku wykazują się postawą asertywną w kontaktach z przełożonymi i odwrotnie, czy menedżerowie potrafią asertywnie komunikować się z podwładnymi. Zbadane zostały także i poddane ocenie relacje pracowników banku z klientami.
Analysis and evaluation of communication sytem at Deutsche Bank PBC S.A.
Keywords: komunikowanie interpersonalne; asertywność; relacje międzyludzkie