Strategie inwestycyjne wykorzystujące opcje (ze szczególnym uwzględnieniem zmienności) - Kiwic Adam (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest praktyczna weryfikacja możliwości oferowanych przez opcje jako instrumentu finansowego, głownie pod kątem konstruowania strategii inwestycyjnych. Analiza zmienności instrumentów finansowych wzbudza coraz większe zainteresowanie ze strony inwestorów, odgrywa ona główną rolę podczas konstrukcji i doboru strategii opcyjnych.
Investment strategies using options trading (volatility as a key factor)
Keywords: opcje; zmienność opcji; zmienność implikowana; ceny opcji; analiza strategii opcji w warunkach rynkowych