Geneza i działalność NATO - Wnęk, Witold (My University, 2012)
Geneza i działalność Paktu Północnoatlantyckiego to praca, której celem jest ukazanie wieloaspektowej działalności NATO. Jej zamierzeniem jest przedstawienie historii Paktu, jego koncepcji strategicznych oraz działalności na polu wojskowym czy humanitarnym. Kolejno ukazane są w niej wydarzenia z czasów powstania Sojuszu i zimnej wojny, przez rozpad bloku komunistycznego, utworzenie Partnerstwa dla Pokoju oraz misje w Jugosławii czy Afganistanie, a także operacje humanitarne w Turcji, Pakistanie czy Sudanie. Pokazuje ona także zaangażowanie NATO w misje szkoleniowe i stabilizacyjne oraz w wymianę naukową i techniczną. Praca zwiera także opis zmian zachodzących w koncepcjach sojuszu od koncepcji zmasowanego odwetu, która zakładała użycie broni jądrowej w odpowiedzi na każdy atak Związku Radzieckiego po najnowszą strategię, gdzie między innymi dąży się do ograniczenia arsenału broni jądrowej i broni masowego rażenia. Ukazano również, jak zmienił się świat po atakach terrorystycznych z 11 września 2001 roku, a co za tym idzie, jak przewartościowała się idea pokoju oraz walki z wrogiem.
The origin and activity of NATO
Keywords: NATO; strategia; broń jądrowa; misja pokojowa; terroryzm; misja humanitarna; zimna wojna; Układ Warszawski