Agencje ratingowe i ich znaczenie w ocenie ryzyka - Turska, Anna (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest omówienie credit ratingu i agencji ratingowych oraz problematyki związanej z analizą oceny wiarygodności kredytowej nadanej międzynarodowej instytucji finansowej jaką jest Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju przez trzy dominujące na światowym rynku finansowym agencje ratingowe. Przeprowadzona analiza porównawcza służy w szczególności porównaniu ocen ratingowych nadanych przez Fitch Ratings, Standard & Poor’s oraz Moody’s wielostronnemu bankowi rozwoju EBOiR w celu wychwycenia różnic dotyczących wyżej wymienionych ocen. Całość rozważań osadzona została w ramach teoretycznych dotyczących ryzyka inwestycyjnego stanowiącego kluczowy element w procesie formułowania oceny zdolności kredytowej. Kwestie teoretyczne dotyczą ponadto szczegółowego opisu samych agencji - jako podmiotów zajmujących się oceną wiarygodności kredytowej podmiotów pożyczających pieniądze: spółek, funduszy, banków, organizacji i rządów państw a także oceną samych instrumentów dłużnych. Analiza teoretyczna dotyczy wreszcie metodologii procesu credit ratingu definiowanego jako system oceny i klasyfikacji ryzyka inwestycyjnego.

The purpose of this paper is to discuss the credit rating, credit rating agencies and issues related to the analysis of credit ratings given to an international financial institution which is the European Bank for Reconstruction and Development by the three dominant global financial rating agencies. Comparative analysis is carried out, in particular, to compare ratings given by Fitch Ratings, Standard & Poor's and Moody's to multilateral development bank EBRD in order to capture these differences in the ratings. The whole discussion was embedded in the theory of investment risk as a key element in the process of formulating credit rating. Theoretical issues concern the detailed description of the agencies themselves - as the entities involved in the assessment of the creditworthiness of transactors borrowing money : companies, funds, banks, organizations and governments as well as the assessment of the debt instruments themselves. Finally, theoretical analysis relates to the process of credit rating methodologies defined as a system of evaluation and classification of the investment risk.
Credit rating agencies and their meaning in the risk evaluation process
Keywords: ryzyko inwestycyjne; credit rating; agencja credit ratingu; emitent; inwestor; EBOiR; investment risk; the credit rating agency; issuer; investor; the EBRD