Kształtowanie systemu wynagrodzeń pracowników w firmie Zet Transport - Gierałt, Monika (My University, 2012)
Wynagrodzenie odgrywa bardzo ważną rolę w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Pracownicy powinni być wynagradzani według określonych, wcześniej ustalonych zasad, ma ono istotny wpływ na motywację, zachowanie i kulturę przedsiębiorstwa. W pracy przedstawiono problematykę dotyczącą oceny systemowych rozwiązań w zakresie wynagradzania pracowników firmy Zet Transport. Zidentyfikowane zostały zasady kształtowania wynagrodzeń a także ocena systemu wynagrodzeń w perspektywie pracowników. W pracy postawiono następujące hipotezy badawcze: • system wynagrodzeń w firmie Zet Transport został wypracowany zgodnie z zasadą sprawiedliwego wynagradzania, • pracownicy znają i rozumieją przyjęte zasady wynagrodzenia w firmie, • system wynagrodzeń współgra ze strategią firmy i pomaga w osiągnięciu celów przedsiębiorstwa, • aktualny system wynagradzania w firmie Zet Transport działa motywująco na pracowników. Hipotezy badawcze, zostały w większości zweryfikowane pozytywnie. Z przeprowadzonych badań wynikło, iż system wynagradzania stosowany w firmie Zet Transport jest głównym elementem oddziaływania motywacyjnego na pracowników. Nie jest on sprzeczny z obowiązującymi przepisami. Firma od początku swojej działalności ma określone zasady wynagrodzenia, które są opisane w regulaminie wynagrodzenia. Zdecydowana większość pracowników uważa, iż zasady wynagradzania są znane i przejrzyste, jednak nie potrafią oni ocenić czy firma stosuje sprawiedliwe wynagradzanie. Jak wynika z przeprowadzonych badań, wysokość wynagrodzenia nie jest najistotniejszym czynnikiem motywującym. Dużą rolę odgrywa również pewność zatrudnienia oraz dobra atmosfera w środowisku pracy.

Salary takes a very important part in human resource management. Employees should be rewarded according to specific, pre-established rules. It has important impact on motivation, behavior and culture of the company. This work presents the issues relating to the assessment of system solutions for remuneration of Zet Transport company employees. In this work had been identified wage rules and also evaluation of salary system from the perspective of the employees In this work following research hypotheses had been set: • Remuneration system at Zet Transport company been developed in accordance with the principle of equitable remuneration • Employees know and understand adopted salary rules in the company, • Remuneration system fits with the strategy of the company and assist in achieving the objectives of the company, • Current remuneration system at the Zet Transport company has motivating effect on the employees. Most of the research hypotheses were verified in the positive way. The researches proved that current remuneration system is the most important attribute that has motivational influence on employees. It is not inconsistent with the applicable regulations. Since the business activity, the Zet Transport company has own specified remuneration rules, which are described in the company remuneration regulations. The vast majority of employees believe that the remuneration rules are known and clear, but they cannot assess whether the company uses remuneration in the fair way. As the result of the researches the size of remuneration is not the most important motivator for the employees. Job security and good atmosphere in the workplace also have a major role for the workers.
Development of the employees remuneration system in the Zet Transport Company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; wynagrodzenia; strategia wynagrodzeń; motywacje płacowe