Rozwój rynku papierów dłużnych - Wawrzaszek Agnieszka (My University, 2000)
W ciągu kilku lat polska gospodarka z socjalistycznej zmieniła się w rynkową. Nieodłączną cechą działalności gospodarczej jest dokonywanie inwestycji, rozumianych jako wszelkiego rodzaju nakłady w celu osiągnięcia zysku. Dla prowadzenia takiej działalności konieczne jest posiadanie odpowiedniego potencjału finansowego, który można przeznaczyć na ten cel. Najczęściej jednak podmioty gospodarcze nie mają wystarczających środków, aby sfinansować inwestycję w całości, a nieraz nawet w części. Niezbędne staje się więc poszukiwanie środków pieniężnych ze źródeł zewnętrznych. Celem niniejszej pracy jest nie tylko zaprezentowanie roli jaką pełnią instrumenty dłużne w funkcjonowaniu państwa oraz przedsiębiorstwa, ale i własna próba oceny najbardziej skutecznej formy finansowania rozwoju firmy oraz korzyści z niej wynikających.
Keywords: rynek skarbowych papierów wartościowych; obligacje; euroobligacje; dłużne papiery wartościowe; rynek wtórny bonów skarbowych; rynek wtórny obligacji skarbowych