Programowanie we Flashu - Kosmala, Piotr (My University, 2008)
Terminu „flash” używa się w odniesieniu do środowiska Flash IDE, popularnej wtyczki do przeglądarek Flash Player oraz otwartego formatu plików .swf. Wszystkie te określenia są poprawne i również silnie ze sobą powiązane. Zaczynając od pierwszego z nich –czym jest środowisko Flash? W swojej obecnej formie(Adobe Flash CS3) jest to przede wszystkim środowisko programistyczne. Jednak w swojej funkcjonalności w pełni nawiązuje do pierwotnego zastosowania a mianowicie tworzenia grafiki wektorowej. Do połowy roku 1999 było to narzędzie przeznaczone dla grafików. Tworzono w nim przede wszystkim banery, proste animacje i grafiki. Jednak dalsza ścieżka rozwoju tego programu ukierunkowana była na programowanie, co przyczyniło się do powstania pierwszych interaktywnych stron, aplikacji oraz gier internetowych. Wszystkie wymienione publikowane są w formacie .swf. Jest to otwarty format, jednak do poważnych zastosowań środowisko flash jak do tej pory nie znalazło godnej konkurencji. Uruchamianie plików .swf, których kod pośredni jest tłumaczony z języka ActionScript, wymaga użycia wirtualnej maszyny, jaką jest Adobe Flash Player. W pracy autor chciałbym pokazać programowanie we flashu od strony praktycznej. Efektem tej pracy będzie kompletna gra flash. jednak wyczerpująco omówiony zostanie tylko jej fragment.
Programming in Flash
Keywords: programy komputerowe; grafika komputerowa; animacja komputerowa; Flash