Bankowość inwestycyjna jako element strategii tworzenia bankostruktury na przykładzie zarządzania funduszami w PKO Banku Polskim - Obrzut Wiesława (My University, 2006)
Banki komercyjne działające w Polsce znalazły się w nowej roli, w której muszą konkurować nie tylko między sobą ale także z domami maklerskimi, przedsiębiorstwami doradczymi i konsultingowymi oferującymi swoim klientom pozyskiwanie kapitału za pośrednictwem rynku kapitałowego. Rolą współczesnych banków nie jest wyłącznie udzielanie kredytów i przechowywanie depozytów; działalność swoją rozszerzyły o finansowanie przedsięwzięć inwestycyjnych. Przez ostatnie lata dokonała się rewolucja w bankowości. Aby utrzymać się na rynku banki zmuszone są oferować usługi pośrednictwa w pozyskiwaniu kapitału poprzez rynek kapitałowy. Konkurencją dla kredytu bankowego jest finansowanie przedsiębiorstw inwestycyjnych za pośrednictwem rynku kapitałowego. Niniejsza praca dotyczy polskiego sektora bankowego, a w szczególności jednego z największych i najstarszych banków działających na terenie Polski, jakim jest Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski SA, który przy współpracy ze szwajcarską firmą Credit Suisse w 1997 roku rozpoczął działalność z zakresu funduszy inwestycyjnych. W pracy scharakteryzowano bankowość inwestycyjną, jej podstawy prawne, opisano państwa, w których rozwinęła się ona najwcześniej i najprężniej. Zaprezentowano działalność banku PKO BP i Credit Suisse oraz ich wspólną ofertę.
Investment banking as a port of strategy of creating bank structures on an example of funds management in PKO Polish bank
Keywords: bankowość; bankowość inwestycyjna; bankostruktura; fundusze powiernicze; finanse; finansowanie przedsięwzięć inwestycyjnych