Implementacja ryzyka płynności rynku do modelu VaR. Liquidity adjusted value at risk - przykład zastosowania na polskim rynku akcji - Krawczyk Katarzyna (My University, 2006)
Konwencjonalny model Value at Risk całkowicie pomija zagadnienie płynności rynku. Zaniedbanie, związane z brakiem uwzględnienia ryzyka płynności, może prowadzić do groźnego niedoszacowania ogólnego poziomu ryzyka, co w praktyce oznacza niewłaściwe zarządzanie kapitałem różnorakich instytucji, w tym również i banków. Standardowy model Value at Risk zakłada, że dowolna ilość instrumentów może zostać upłynniona bez wywierania wpływu na poziom ich cen rynkowych. W rzeczywistości jednak, zdecydowana większość rynków posiada dodatkowy komponent ryzyka, jakim jest brak płynności. Turbulencje na rynku finansowym, jakie miały miejsce w 1998 roku, są doskonałym przykładem tego, iż płynność jest niezwykle istotnym zjawiskiem z punktu widzenia każdego uczestnika rynku. Głównym celem niniejszej pracy jest zademonstrowanie wagi komponentu ryzyka płynności na rynku finansowym, w szczególności na polskim rynku akcji. Przeprowadzone w pracy badanie i jego analiza pozwolą wysnuć wnioski dotyczące konieczności stosowania w polskich realiach bardziej wyrafinowanych metod estymacji ryzyka rynkowego, takich jak Liquidity Adjusted Value at Risk.
Implementation of market liquidity risk into VaR model. Liquidity adjusted value at risk - example of use on the Polish stock market
Keywords: zarządzanie ryzykiem; model VaR; Value at Risk (VaR); miary ryzyka; symulacja Monte – Carlo; ryzyko płynności rynku; implementacja egzogenicznego ryzyka płynności; wycena ryzyka akcji; rynek papierów wartościowych