Indeksy Polskich Obligacji Skarbowych. Konstrukcja oraz przykłady zastosowań - Tomala Małgorzata (My University, 2002)
Celem niniejszej pracy jest konstrukcja indeksów polskich obligacji skarbowych obejmujących wszystkie obligacje skarbowe notowane na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Skonstruowano trzy indeksy polskich obligacji skarbowych: IOS - indeks obligacji skarbowych o stałym oprocentowaniu i obligacji skarbowych zerokuponowych, IOZ - indeks obligacji skarbowych o zmiennym oprocentowaniu oraz IOC - indeks złożony (całościowy), obejmujący obligacje zerokuponowe, obligacje o stałym i o zmiennym oprocentowaniu, będący średnią ważoną IOS oraz IOZ. Ponadto praca ma na celu wykazanie, iż skonstruowane indeksy obligacji osiągają lepsze wyniki niż funkcjonujące na polskim rynku fundusze papierów dłużnych. Zaprojektowano także przykładowe jednostki indeksowe na indeksy polskich obligacji skarbowych, w oparciu o standard jednostek indeksowych na indeks WIG 20. Przedstawiono charakterystykę polskiego rynku skarbowych papierów wartościowych. Zaprezentowano w nim strukturę i dynamikę zadłużenia krajowego Skarbu Państwa z tytułu emisji skarbowych papierów wartościowych oraz scharakteryzowano skarbowe papiery wartościowe emitowane na rynku krajowym. Opisano funkcjonujące na świecie indeksy obligacji, z podziałem na poszczególne ich kategorie. Ponadto, przedstawiono w nim największych światowych producentów indeksów rynku papierów dłużnych ze szczególnym naciskiem na metodologię oraz charakterystykę konstruowanych przez nich rodzin indeksów obligacji. Dokonano prezentacji metodologii konstruowanych indeksów polskich obligacji skarbowych , przedstawiono przykładowe obliczenia skonstruowanych indeksów obligacji oraz ich osiągnięcia w okresie od 2 stycznia 2001 do 28 czerwca 2002 roku. Porównano wyniki skonstruowanych w niniejszej pracy indeksów polskich obligacji skarbowych z wynikami indeksu polskich obligacji obliczanego przez bank inwestycyjny Merrill Lynch & Co. oraz z wynikami funduszy papierów dłużnych oraz zaprojektowano i opisano przykładową jednostkę indeksową na indeks polskich obligacji skarbowych.
Keywords: finanse; obligacje skarbowe; indeksy obligacji skarbowych; IOZ; IOS; IOC; papiery wartościowe; fundusz papierów dłużnych