Zarządzanie czasem pracy i jego odzwierciedlenie w procesie tworzenia usługi medycznej świadczonej przez "Uzdrowisko Rabka" S.A - Kosecka Aneta (My University, 2002)
Czas to bardzo ważny parametr charakteryzujący usługi – wszelkie czynności związane bezpośrednio lub pośrednio z zaspokojeniem potrzeb ludzkich, ale nie służące bezpośrednio do wytwarzania przedmiotów. Istotnym atrybutem usługi jest to, że ma ona wymiar czasu. Chodzi m. in. o czas dostępności usługi dla nabywcy, długość procesu usługowego i jego strukturę w czasie, czas oczekiwania na świadczenie, czas wykonywania poszczególnych czynności, jak i czas pełnej realizacji usługi. Czynniki te w istotnym stopniu decydują o konkurencyjności usługodawcy. Dlatego przed naszym społeczeństwem staje niezwykle ważne zadanie usprawnienia gospodarki czasem pracy, a więc stwarzanie takich warunków, by na każdym stanowisku czas ten był wykorzystywany możliwie najpełniej i najefektywniej. Celem niniejszej pracy jest przeanalizowanie stanu, roli, funkcji i uwarunkowań czasu pracy w zakładzie opieki zdrowotnej oraz wskazanie na mechanizmy i środki podniesienia poziomu jego wykorzystania w celu uzyskania właściwej i wysokiej jakości usługi medycznej świadczonej przy jak najmniejszym nakładzie czasu. Przedmiotem badań są elementy składające się na efektywne zarządzanie czasem pracy podczas świadczenia usługi medycznej przez pracowników „Uzdrowiska Rabka” S.A. Zaprezentowano istotę zarządzania czasem pracy, jego rolę, funkcje,a także koncepcje efektywnego wykorzystania go w strategii przedsiębiorstwa. Przedstawiono charakterystykę rynku usług medycznych i szczegółową analizę strategii marketingowej podmiotów świadczących usługi medyczne. Scharakteryzowano „Uzdrowisko Rabka” S.A., jego historię i strukturę organizacyjną, a także opis usług medycznych oferowanych przez Spółkę. Dokonano analizy organizacji i zatrudnienia w „Uzdrowisku Rabka” S.A. oraz czasu pracy poszczególnych grup zawodowych zatrudnionych w Spółce.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie czasem; system czasu pracy; rynek usług medycznych; rozkład czasu pracy; ewidencja czasu pracy; funkcje czasu pracy