Wdrożenie koncepcji SIX Sigma w przedsiebiorstwie SGL Carbon S.A. - Dudczak, Dariusz (My University, 2006)
Celem pracy jest przybliżenie idei Six Sigma od strony teoretycznej oraz praktycznej i pokazanie pozytywnych efektów wynikających z jej wdrażania w przedsiębiorstwie SGL Carbon. Aspekty teoretyczne oparte będą na literaturze z tej dziedziny, natomiast część aplikacyjna bazować będzie na informacjach z zakładu oraz analizie przeprowadzonej w rozdziale o statystycznej kontroli procesu. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera genezę systemów zarządzania jakością, ich rozwój i ewolucję na przełomie wieku, zagadnienia statystyczne związane z ideą Six Sigma oraz koncepcje procesowego podejścia do organizacji. Drugi rozdział to obszerna prezentacja teoretycznych założeń Six Sigma, najpopularniejsze narzędzia i techniki wykorzystywane przy zapewnianiu jakości oraz wymagania w zakresie przystosowania stanowisk pracy i samych pracowników organizacji do tej koncepcji. Rozdział trzeci jest krótką charakterystyką przedsiębiorstwa, jego historii, struktury i działań projakościowych. W rozdziale czwartym przedstawiono proces wdrażania idei Six Sigma w spółce SGL Carbon S.A., oraz efekty stosowania tego programu jakościowego. W podrozdziale dotyczącym statystycznej kontroli procesu na podstawie danych otrzymanych z firmy stworzono w pakiecie STATISTICA karty SPC i przeprowadzono analizę zdolności procesu do spełniania wymagań jakościowych.
Initiating conception Six Sigma in enterprise SGL Carbon S.A.
Keywords: zarządzanie jakością; six sigma; system zarządzania jakością; ISO