Procesy zarządzania wiedzą w sektorze publicznym na przykładzie Urzędu Miasta Nowego Sącza - Kudełka, Dawid (My University, 2012)
W niniejszej pracy omówiono teoretyczne podstawy zarządzania wiedzą w świetle literatury przedmiotu. Praca składa się z czterech rozdziałów merytorycznych, wstępu, zakończenia, spisu tabel, rysunków i wykresów oraz bibliografii. Zaprezentowano w niej m.in. koncepcję zarządzania wiedzą oraz dokonano przeglądu najważniejszych definicji związanych z tym projektem. Poddano analizie kilka wybranych, najważniejszych procesów zarządzania wiedzą, takich jak: lokalizowanie wiedzy, pozyskiwanie wiedzy, rozwój wiedzy, dzielenie się wiedzą i jej rozpowszechnianie oraz wykorzystywanie i zachowanie wiedzy. Praca ma charakter badawczy, gdyż analizę procesów zarządzania wiedzą przeprowadzono za pomocą ankiety w grudniu 2011 roku wśród pięćdziesięciu pracowników Urzędu Miasta Nowego Sącza, którzy wyrazili zainteresowanie udziałem w badaniu. Podstawowym celem badań było zidentyfikowanie procesów zarządzania wiedzą w Urzędzie Miasta Nowego Sącza. Weryfikacja rezultatów tych badań pokazuje, że większość procesów zarządzania wiedzą jest dobrze oceniana przez kadrę urzędniczą. Dostrzeżono jednak kilka elementów, które można i należałoby zmienić, poprawić lub rozwinąć w celu efektywniejszego wykorzystania wiedzy. W związku z tym przedstawiono pewne propozycje usprawnień zarówno w obszarze samego systemu zarządzania wiedzą jak i usytuowania niektórych, strategicznie ważnych referatów czy wydziałów Urzędu Miasta Nowego Sącza.

The aim of the following dissertation is to discuss the theoretical basis of the knowledge management in the light of the specialist publications. It consists of four chapters, an introduction, a conclusion, charts, drawings, graphs and bibliography. The concept of the knowledge management is presented and the most important definitions connected with this project are reviewed. Several knowledge management processes such as the localization of knowledge, the acquisition of knowledge, the development of knowledge, the sharing of knowledge and its distribution, utilization and retention are analysed. The following dissertation is a research work because the analysis of the knowledge management processes is carried out with the use of a survey December 2011 among fifty Municipal Council’s workers in Nowy Sącz who were interested in the research. The main aim of the research was to identify the processes of the knowledge management in the Municipal Council in Nowy Sącz. The verification of the results shows that most of the knowledge management processes are well evaluated by office workers. However, there are a few elements which could be and should be changed, improved or developed in order to utilize knowledge more effectively. For this reason, several improvements both in the system of the knowledge management and in the location of some strategically important departments of the Municipal Council in Nowy Sącz were suggested.
The knowledge management in the public sector on the basis of the Municipal Council in Nowy Sącz
Keywords: wiedza; proces; system; zarządzanie; organizacja; Urząd Miasta Nowego Sącza; knowledge; process; management; organization; the Municipal Council in Nowy Sącz