Dwadzieścia lat samorządu terytorialnego w Polsce na przykładzie gminy Podegrodzie - Szczepaniak, Monika (My University, 2013)
Samorząd terytorialny w Polsce posiada długą tradycję, jako że swymi korzeniami sięga średniowiecza. „Nowoczesna” postać samorządu terytorialnego zaczęła kształtować się w okresie zaborów, przede wszystkim pod wpływem nauki francuskiej oraz niemieckiej. Po II wojnie światowej ustrój samorządu terytorialnego ulegał licznym zmianom, tj. samorząd terytorialny reaktywowany dekretem z 23 listopada 1944 r. został zniesiony w 1950 roku. Samorząd terytorialny został przywrócony w Polsce po przełomie polityczno-gospodarczym w 1989 roku na mocy ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym, początkowo tylko na szczeblu gminnym. Ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym, samorządzie województwa oraz Ustawa z dnia 24 lipca 1998 roku o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa przywróciły samorząd terytorialny również na szczeblu powiatowym i wojewódzkim. W Polsce wieloletnie funkcjonowanie ustroju komunistycznego oduczyło ludzi samorządności. System nie premiował przedsiębiorczości oraz inicjatywy, lecz bierność, wychowując ludzi w tym duchu. Polityka ta nałożyła się na niezmiernie negatywne skutki społeczne przymusowych przesiedleń z okresu wojny oraz późniejszych wielkich migracji. Zniszczyły one w dużym stopniu tradycyjne więzi lokalne. Więzi te odtwarzają się powoli, jednak odtwarzają się, czego dowodem jest wzrastająca liczba różnorodnych inicjatyw lokalnych.
Twenty Years of Local Government System in Poland on the Example of the Podegrodzie Community
Keywords: samorząd terytorialny; polityka regionalna; historia samorządu terytorialnego; gmina